Ogórek gorzki (Momordica charantia)
Inne nazwy: momordika, gorzka tykwa, gorzka tykwa, ku-gua, karela, gorzki melon, gorzkie jabłko, gorzka tykwa
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Gorzki ogórek, znany również jako momordica, gorzka tykwa, gorzka tykwa, ku-gua, karela, gorzki melon lub gorzkie jabłko, jest uważany za jeden z najważniejszych owoców i warzyw w tradycyjnej medycynie chińskiej i indyjskiej. Roślina ta pochodzi z tropikalnych i subtropikalnych regionów Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Charakteryzuje się jasnozielonym wyglądem i wyraźnie gorzkim smakiem, który jest jednak bardzo ceniony. Jej główną zaletą jest szeroki zakres właściwości leczniczych. Momordica, na przykład, ma działanie przeciwcukrzycowe i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Gorzki ogórek jest stosowany w szerokiej gamie produktów spożywczych. Jest popularny w kuchniach całego świata i stanowi jeden z głównych składników wielu egzotycznych potraw. Świeże owoce momordiki są wykorzystywane jako warzywo w przygotowywaniu różnych potraw, na przykład w postaci faszerowanych cukinii, w sałatkach lub jako składnik zup. Ponadto gorzki ogórek jest wykorzystywany do produkcji różnych dżemów, soków, herbat, a nawet wina. Momordica jest również suszona i może być stosowana jako przyprawa. Ponadto gorzki ogórek jest również wykorzystywany w przemyśle medycznym i farmaceutycznym, gdzie jest stosowany do produkcji różnych preparatów lub suplementów diety w leczeniu cukrzycy, chorób wątroby, astmy lub w celu wspomagania odchudzania.