Oliwian potasu
Inne nazwy: Oliwa z oliwek sól potasowa kwasy tłuszczowe
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Oliwian potasu to substancja chemiczna znana również jako sól potasowa kwasów tłuszczowych oliwy z oliwek. Jest to rodzaj soli, która składa się z kwasów występujących w oliwie z oliwek i potasu. Jest on wytwarzany z oliwy z oliwek poprzez zmydlanie - reakcję między oliwą a wodorotlenkiem potasu. W wyniku tego procesu powstaje potaż (sól potasowa), który jest rozpuszczalny w wodzie i wytwarza pianę. Oliwian potasu jest zatem naturalnym rodzajem mydła, które łatwo ulega biodegradacji i jest uważane za przyjazne dla środowiska.
Oliwian potasu jest często stosowany w produktach kosmetycznych i higienicznych, zwłaszcza w produktach przeznaczonych do czyszczenia i pielęgnacji skóry. Jest głównym składnikiem tradycyjnych mydeł marsylskich. Ze względu na swoje właściwości oczyszczające jest szeroko stosowany w wielu mydłach i szamponach. Jest również składnikiem wielu produktów do golenia, depilacji i innych produktów kosmetycznych. Ma również tę zaletę, że jest odpowiedni dla skóry wrażliwej i nie wytwarza toksycznych oparów. W produkcji farmaceutycznej jest stosowany w niektórych maściach i kremach. W medycynie weterynaryjnej wykorzystywany jest do produkcji specjalnych szamponów dla zwierząt.