Owoc dzikiej róży (Rosa canina)
Inne nazwy: Dzika róża, Dzika róża, Dzika róża
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Dzika róża, znana również jako psia róża lub fałszywa róża, jest uważana za jedną z najpopularniejszych i najszerzej stosowanych dzikich roślin. Jest to krzew o wysokości 1-3 metrów, którego gałęzie są gęsto pokryte ostrymi kolcami. Kwiaty tej rośliny są zazwyczaj różowe lub białe i pojawiają się od maja do lipca. Owoce dzikiej róży dojrzewają jesienią i mają jaskrawoczerwony kolor.
Owoce dzikiej róży są cenione ze względu na wysoką zawartość witaminy C, której stężenie w owocach dzikiej róży jest znacznie wyższe niż w owocach cytrusowych. Pąki dzikiej róży są wykorzystywane do produkcji herbaty z dzikiej róży, która jest znana ze swoich właściwości odżywczych i leczniczych oraz jest popularna jako smaczny i orzeźwiający napój. Owoce dzikiej róży są również wykorzystywane do produkcji dżemów, galaretek, wina i likierów. Suszone i mielone owoce róży mogą być dodawane do wypieków lub używane jako przyprawa. Z łuskanych nasion, zwanych pestkami dzikiej róży, wytwarza się olej z dzikiej róży, który jest stosowany w kosmetykach doskonale regenerujących i odżywiających włosy i skórę. W medycynie z owoców dzikiej róży wytwarza się różne produkty, takie jak maści, kremy, nalewki czy syropy. W ostatnich latach ekstrakty z owoców dzikiej róży są również szeroko stosowane w przemyśle spożywczym jako przeciwutleniacze.