facebook
Zamówienia złożone przed godziną 14:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN

Palmitynian glicerolu

Inne nazwy: Monopalmitynian glicerolu; kwas heksadekanowy, ester 2,3-dihydroksypropylu; kwas heksadekanowy, monoester z 1,2,3-propanetriolem

Wynik szkodliwości: 4 (Lekko szkodliwa chemia)


Palmitynian glicerolu, znany również jako monopalmitynian glicerolu, kwas heksadekanowy, ester 2,3-dihydroksypropylu lub kwas heksadekanowy, monoester z 1,2,3-propanetriolem, jest związkiem chemicznym, który jest często stosowany w kosmetykach i przetwórstwie spożywczym. Jest to bezbarwne do lekko żółtawego ciało stałe, które ma wysoką temperaturę topnienia i jest praktycznie nierozpuszczalne w wodzie. Palmitynian glicerolu jest estrem kwasu palmitynowego i glicerolu, a zatem stanowi jeden z elementów budulcowych tłuszczów w większości roślin i zwierząt.

W kosmetykach palmitynian glicerolu jest stosowany ze względu na swoje właściwości emulgujące i zmiękczające. Powszechnie występuje w kremach nawilżających, płynach do mycia twarzy, balsamach do ciała, szamponach, żelach pod prysznic i perfumach. Poprawia konsystencję produktów i nadaje im jedwabistą gładkość. Poprawia również dystrybucję innych składników w produktach do pielęgnacji skóry. W przemyśle spożywczym palmitynian glicerolu jest stosowany jako emulgator i stabilizator. Z tego powodu można go znaleźć w różnych wypiekach, wyrobach cukierniczych, czekoladzie, półproduktach, produktach mlecznych, a także w zupach instant i sosach. Chociaż substancja ta jest naturalnie obecna w żywności, w niektórych przypadkach może powodować niepożądane skutki uboczne, takie jak podrażnienie skóry i oczu.

Kategoria
Top