Papaja (Carica papaya)
Inne nazwy: papaja, melonowiec, papaja, papayo, mamón, melon papaja, costella, fruta bomba, harilik papaia, lechosa, kustila
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Papaja, znana również pod nazwami melonowiec, papaja, papayo, mamón, melon papaja, costella, fruta bomba, harilik papaia lub lechosa, jest tropikalnym drzewem pochodzącym z tropikalnej Ameryki Środkowej, w szczególności z Meksyku i regionu Ameryki Środkowej. Jest to drzewo liściaste, może dorastać do 5-10 metrów wysokości, jego liście są duże i reprezentacyjne, a w sezonie owocowym papaja jest prawdziwym spektaklem. Owoce mogą ważyć do 10 kg i są miękkie, słodkie i aromatyczne. Dojrzewają od koloru zielonego do jasnopomarańczowego. Owoce zawierają również małe, czarne nasiona.
Papaja jest ważną rośliną dla celów kulturalnych, leczniczych i handlowych. Jej owoce są zwykle spożywane w postaci świeżej, ale mogą być również stosowane w sałatkach, jogurtach lub smoothie. Dojrzała papaja jest podstawą wielu tropikalnych dżemów i marmolad, a także wchodzi w skład sałatek owocowych, deserów, koktajli i soków. Niedojrzałe owoce wykorzystywane są na przykład w tradycyjnej tajskiej sałatce Som Tam. Papaja jest również źródłem surowców dla produktów kosmetycznych. Liście papai są wykorzystywane do produkcji herbat i ekstraktów stosowanych w medycynie ze względu na ich właściwości lecznicze. Nasiona papai są używane jako substytut pieprzu. Jest to zatem bardzo wszechstronna roślina, która znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach.