facebook
Zamówienia złożone przed godziną 14:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN

Paw czerwony (Aesculus pavia)

Inne nazwy: Kasztanowiec pawi, Pavia rubra, Kasztanowiec czerwony, Aesculus austrina, Aesculus discolor, Aesculus humilis, Kasztanowiec czerwony, Kasztanowiec czerwony, Kasztanowiec czerwony, Kasztanowiec czerwony, Aesculus x carnea, Kasztanowiec czerwony

Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)


Jodła czerwona, znana również jako jodła pawia, jodła czerwona, kasztanowiec czerwony, kasztanowiec czerwony lub jodła skórzasta, to jeden z gatunków jodły występujących w Ameryce Północnej. Jest to popularne drzewo ozdobne, zdominowane przez ciemnoczerwone kwiaty ułożone w długie grona. W przeciwieństwie do innych jaworów, nie wytwarza dużych owoców, ale mniejsze i gładkie kasztany. Rośnie powoli i osiąga wysokość od 5 do 10 metrów. Jest odporny na mróz i preferuje półcieniste stanowiska.

Oprócz funkcji estetycznej w kształtowaniu krajobrazu parku, jest również wykorzystywany w medycynie. Podobnie jak jawor pospolity, ma wysoką zawartość eskuliny, związku o działaniu przeciwzapalnym i venotonicznym (wzmacniającym naczynia krwionośne). Z tego powodu stosuje się ją w preparatach na hemoroidy i choroby naczyniowe kończyn dolnych. Ponadto jodła pawia ma działanie psychotropowe i była stosowana w leczeniu chorób nerwowych. Młode liście i kwiaty pawiego pióra są używane w kuchni i dodawane do sałatek, chociaż większość części drzewa jest trująca.

Kategoria
Top