Phaseolus Angularis
Inne nazwy: fasola adzuki, Vigna angularis
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Phaseolus angularis, często nazywany fasolą adzuki lub Vigna angularis, to wieloletnia, krótkotrwała roślina należąca do rodziny bobowatych. Roślina ta pochodzi z Azji Wschodniej i jest uważana za jedną z najważniejszych roślin fasoli w Japonii i Korei. Fasola adzuki znana jest z charakterystycznego czerwonego koloru i słodkiego smaku, a wyróżnia ją rozmiar, który jest mniejszy niż w przypadku zwykłej fasoli.
Fasola adzuki jest bardzo popularna w Azji, gdzie jest wykorzystywana do wytwarzania różnych produktów. Jej wyjątkowy słodki smak oraz wysoka zawartość białka i błonnika sprawiają, że jest ona idealną bazą do produkcji słodkich past i nadzień, dań bardzo popularnych w kuchni japońskiej i koreańskiej. Są one również wykorzystywane do produkcji popularnych japońskich deserów, takich jak dorayaki (słodkie naleśniki z nadzieniem adzuki) i daifuku (pierogi ryżowe z nadzieniem adzuki). W Korei z adzuki wytwarza się Patbingsu, który jest tradycyjnym lodowym przysmakiem. Mogą być również spożywane samodzielnie jako klasyczny składnik potraw z fasoli. Ponadto można je suszyć i przechowywać do późniejszego wykorzystania lub wytwarzać z nich różne rodzaje mąki. Fasola adzuki jest również głównym składnikiem niektórych rodzajów herbaty, która jest popularna ze względu na rzekome działanie odtruwające.