Physalis peruviana (pęcherzyca peruwiańska)
Inne nazwy: Jagody Inków, physalis, agrest peruwiański, wiśnia Inków, jagody Inków, złote jagody, motojobo embolsado
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Peruwiańska mochina (Physalis peruviana), często nazywana jagodą Inków, peruwiańskim agrestem lub wiśnią Inków, to roślina owocowa pochodząca z południowoamerykańskich Andów. Jest uprawiana przez ludzi od tysięcy lat, a obecnie można ją znaleźć na całym świecie dzięki odporności na suszę i zdolności do wzrostu w chłodniejszych warunkach. Owoce peruwiańskiej mochiny są zamknięte w papierowych torebkach, które chronią otwór owocu przed uszkodzeniem. Sam owoc ma jasnożółty kolor, słodko-kwaśny smak przypominający truskawki lub ananasa i zawiera znaczne ilości witaminy C, błonnika i fosforu.
Owoce peruwiańskiego mochin są wykorzystywane w wielu formach. Najczęściej spożywane są świeże, jako składnik sałatek owocowych lub jako naturalny deser. W postaci suszonej jagody Inków można znaleźć jako smaczną i zdrową przekąskę lub jako składnik musli i granoli. Dzięki swojemu specyficznemu smakowi są również popularne w przemyśle cukierniczym, gdzie są wykorzystywane do produkcji dżemów, marmolad, a także różnych sosów i syropów. Są one następnie wykorzystywane w winiarniach do produkcji wina. W ostatnich latach stały się również coraz bardziej popularne w surowej żywności, gdzie są dodawane do koktajli i surowych ciast. Peruwiańską mokkę można również znaleźć w przemyśle czekoladowym, gdzie owoce są oblewane czekoladą w celu stworzenia luksusowych słodyczy. Niezależnie od tego, jak je spożywamy, jagody Inków są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.