Pigwa (Chaenomeles)
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Pigwa lub Chaenomeles to rodzaj roślin pochodzących głównie z Azji Wschodniej. Należy do rodziny różowatych i obejmuje około czterech do sześciu gatunków. Są one uprawiane głównie w celach ozdobnych, ponieważ charakteryzują się pięknymi kwiatami, które pojawiają się wiosną przed liśćmi. Liście pigwy są naprzemianległe, eliptyczne do owalnych, pięcioklapowe. Ale to nie jedyny powód, dla którego pigwa jest popularna. W rzeczywistości owoce pigwy są również jadalne, zarówno surowe, jak i przetworzone.
Niniejszy artykuł koncentruje się jednak na mniej znanym zastosowaniu pigwy jako składnika produktów kosmetycznych i czyszczących, gdzie jest stosowana pod nazwą Glutamate Tetrasodium Diacetate lub GLDA. Jest to rodzaj zielonego środka chelatującego, a gdy jest stosowany w niższych stężeniach, można go uznać za bezpieczny dla zdrowia ludzkiego i środowiska. Chociaż nazwa może brzmieć chemicznie i obco, jest to naturalny składnik, który można znaleźć w niektórych balsamach, kremach, szamponach lub sprayach oczyszczających. GLDA jest również stosowany w produktach czyszczących i sanitarnych, przemyśle ciężkiej wody i przemyśle wytwórczym jako alternatywa dla tradycyjnych środków kompleksujących, które często są szkodliwe dla środowiska. Oprócz tego, że jest bardziej przyjazny dla środowiska, GLDA zapewnia również lepszą wydajność w wielu zastosowaniach. Wszystkie te właściwości sprawiają, że pigwa jest cennym surowcem dla wielu gałęzi przemysłu.