Pigwa (Cydonia oblonga)
Inne nazwy: pigwa, pigwa, pigwa, pigwa, Pyrus cydonia, Cydonia vulgaris
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Pigwa, znana również jako pigwa, pigwowiec, pigwa, pigwa, Pyrus cydonia lub Cydonia vulgaris, to drzewo lub krzew liściasty pochodzący z regionu Morza Kaspijskiego, zwłaszcza Iranu i Turkmenistanu. Jest to roślina, którą można łatwo uprawiać nawet w chłodniejszych warunkach Europy Środkowej. Pigwa osiąga wysokość od 4 do 6 metrów i jest popularna ze względu na swoje aromatyczne owoce, znane jako pigwy. Mają one specyficzny podłużny kształt i mogą osiągać do 15 cm długości. Kolor owoców jest zwykle złotożółty, a skórka jest często pokryta miękkim puchem o barwie od szarej do białawej.
Pigwy są wykorzystywane w świecie kulinarnym ze względu na ich charakterystyczny i pyszny aromat. Chociaż same owoce są twarde i niezbyt smaczne, po ugotowaniu ich smak i konsystencja znacznie się poprawiają. Dojrzałe pigwy są wykorzystywane do produkcji dżemów, marmolad, galaretek, kompotów lub jako dodatek do mięs. Likier z pigwy jest również bardzo popularny. W tradycyjnej medycynie pigwa jest stosowana ze względu na swoje właściwości zdrowotne, na przykład w celu złagodzenia niestrawności lub przeziębienia. Pigwa znajduje również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, gdzie owoce są wykorzystywane do produkcji maseczek do twarzy, oleju camembert lub kremów. Kultura pigwy rozprzestrzeniła się na cały świat i obecnie roślina ta jest uprawiana w wielu krajach, od Europy po Australię.