Pirofosforan disodu
Inne nazwy: difosforan disodu, kwaśny pirofosforan sodu, diwodoropirofosforan disodu, kwaśny pirofosforan sodu, diwodoropirofosforan disodu, E450, difosforan sodu
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Pirofosforan disodu to związek chemiczny stosowany głównie jako dodatek w przemyśle spożywczym. Pod nazwą E450 jest stosowany jako regulator kwasowości, środek utrzymujący wilgoć lub stabilizator. Jest to biały, krystaliczny proszek, który szybko rozpuszcza się w wodzie. Ma lekko kwaśny smak i jest bezwonny. Substancja ta znana jest również pod nazwami difosforan disodu, kwaśny pirofosforan sodu, diwodoropirofosforan disodu, kwaśny pirofosforan sodu, diwodoropirofosforan disodu i diwodoropirofosforan sodu.
Pirofosforan disodowy jest często stosowany w produkcji różnych wypieków, takich jak bułki, herbatniki, budynie, puddingi i bułki, gdzie działa jako środek spulchniający. Jest również stosowany w przemyśle mięsnym w celu zwiększenia soczystości i poprawy wyglądu produktów takich jak kiełbasy, szynka i salami. W produkcji sera zapewnia lepszą konsystencję i smak. E450 znajduje się również w niektórych markach past do zębów, gdzie działa jako emulgator i stabilizator. Pomimo powszechnego stosowania, pirofosforan disodowy jest uważany za bezpieczny do spożycia, chociaż może powodować niewielkie skutki uboczne, takie jak niestrawność u niektórych osób.