Pistacja soczewkowata (Pistacia lentiscus)
Inne nazwy: Soczewica rzeczna
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Soczewica pistacjowa, znana również jako drzewo soczewicy, to wiecznie zielony krzew lub drzewo, które zwykle osiąga wysokość od 4 do 5 metrów, ale w dobrych warunkach może dorastać do 7 metrów. Roślina ta pochodzi z regionu śródziemnomorskiego, w tym z Grecji, Hiszpanii, Włoch i Maroka oraz innych obszarów Afryki Północnej. Często rośnie na obszarach górskich i skalistych. Pistacja lentiscus jest szczególnie znana z wysokiej jakości aromatycznych żywic, które są wykorzystywane w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.
Produktem pozyskiwanym z Pistacia lentiscus jest żywica pistacjowa. Żywica ta, znana również jako masticha, jest stosowana w wielu produktach. Najbardziej znana jest prawdopodobnie guma mastyksowa, która jest popularna w Grecji i na Bliskim Wschodzie. Ponadto żywica ta jest również stosowana w kosmetykach. Produkty zawierające mastyks znane są ze swojego leczniczego i regenerującego wpływu na skórę. W przemyśle spożywczym żywica jest również stosowana jako naturalny środek konserwujący i dodatek do napojów alkoholowych, lodów, wypieków i innych produktów spożywczych. Czasami może być również stosowana jako aromatyczny dodatek do drewna wędzarniczego. W medycynie znajduje zastosowanie jako naturalny środek na problemy trawienne i stany zapalne.