Pokrzywa zwyczajna (Urtica urens)
Inne nazwy: Žahavka, Žihlava
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Pokrzywa zwyczajna, znana również pod nazwami pokrzywa zwyczajna lub pokrzywa zwyczajna, to jednoroczne zioło o wysokości do 60 cm, należące do rodziny pokrzywowatych. Jej charakterystyczną cechą są małe, bardzo kłujące włoski pokrywające łodygi i liście. Pochodzi z Europy i Azji, ale obecnie występuje na całym świecie. Często uważana jest za chwast, ale jej właściwości lecznicze i zastosowanie w gastronomii i kosmetyce są bardzo cenione.
Pokrzywa jest stosowana głównie w żywności i kosmetykach. Młode liście pokrzywy można dodawać do sałatek, sosów, zup, risotta, makaronów i wielu innych potraw. Jej smak jest lekko pikantny i przypomina szpinak. Ponadto z pokrzywy przyrządza się również herbaty, które są bogate w witaminy i minerały oraz mają działanie oczyszczające i odtruwające. W kosmetyce pokrzywa jest popularna ze względu na swoje właściwości odżywcze i regenerujące. Wchodzi w skład szamponów do włosów, maseczek regenerujących, kremów do twarzy i innych produktów kosmetycznych. Pokrzywa pomaga w leczeniu trądziku, egzemy i innych problemów skórnych, poprawia krążenie i stymuluje porost włosów.