Polipeptydy drożdżowe
Inne nazwy: Polipeptydy drożdżowe
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Polipeptydy drożdżowe, znane również jako polipeptydy drożdżowe, są składnikiem, który można znaleźć w wielu produktach, zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. Są to substancje, które powstają z drożdży poddawanych procesowi fermentacji. Podczas tego procesu białka są rozkładane na mniejsze części - polipeptydy.
W przemyśle spożywczym polipeptydy drożdżowe są często stosowane w produktach piekarniczych, gdzie pomagają stymulować wyrastanie ciasta i poprawiają ogólny smak i teksturę produktów końcowych. Innym ważnym obszarem zastosowań są kosmetyki, gdzie składniki te mają znaczący wpływ na nawilżenie i regenerację skóry. Polipeptydy drożdżowe zawierają duże ilości aminokwasów, witamin i minerałów, które przyczyniają się do zdrowia i piękna skóry. Dlatego można je znaleźć w wielu kremach, maseczkach i serum do pielęgnacji skóry. Są one również stosowane w produktach do pielęgnacji włosów, ponieważ wspomagają ich odżywianie i wzmacnianie.