Polisorbat 20
Wynik szkodliwości: 4 (Lekko szkodliwa chemia)
Polisorbat 20 to substancja, która znacznie ułatwia pracę w wielu branżach, od spożywczej po kosmetyczną. Substancja ta jest rodzajem emulgatora - pomaga związać ze sobą dwie normalnie niemieszające się substancje, co jest bardzo ważne w wielu procesach produkcyjnych. Polysorbate 20 jest wyraźnie widoczny w wielu produktach na co dzień, często można go znaleźć w kosmetykach, takich jak kremy do skóry, szampony, żele pod prysznic, ale także w żywności, takiej jak lody czy ciasta.
Pomimo faktu, że znamy ją pod nazwą chemiczną Polysorbate 20, substancja ta znana jest również pod instrumentalnymi nazwami kurkumy dyniowej, dyni lub letniej dyni. Nazwy te są jednak mniej popularne w Republice Czeskiej. Polysorbate 20 jest szeroko stosowany, ale także regulowany - musi spełniać surowe normy bezpieczeństwa, aby zapewnić, że jest bezpieczny w użyciu. Chociaż niektóre osoby mogą być wrażliwe na jego stosowanie i mogą reagować na niego podrażnieniem, jest on ogólnie uważany za bezpieczny do stosowania w żywności i kosmetykach.