Porzeczki (Ribes sativum)
Inne nazwy: Ribes nigrum, Ribes rubrum, porzeczka, porzeczka ogrodowa, porzeczka truskawkowa, porzeczka cuchnąca, cuchnąca porzeczka
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Porzeczka zwyczajna (Ribes sativum), znana również jako Ribes nigrum, Ribes rubrum, porzeczka pospolita, porzeczka meruzalka, meruzalka ogrodowa, meruzalka, cuchnąca porzeczka lub cuchnąca porzeczka, to krzewiasta roślina, która jest popularna głównie ze względu na swoje owoce. Roślina ta należy do rodziny meruzalowatych (Grossulariaceae) i jest szeroko rozpowszechniona w różnych odmianach niemal na całym świecie. Owoce porzeczki to małe jagody, które mogą różnić się kolorem od białego przez czerwony do czarnego. Oprócz walorów smakowych, są one również bardzo popularne ze względu na wysoką zawartość witaminy C i innych korzystnych substancji.
Porzeczki są wykorzystywane w wielu produktach spożywczych. Świetnie nadają się do produkcji dżemów, soków czy win. Są również wykorzystywane do produkcji różnego rodzaju likierów i syropów. Porzeczki są również popularnym owocem do wyrobu różnego rodzaju ciast, ciastek i deserów. Czerwone porzeczki są często wykorzystywane w kuchni do przygotowywania różnych sosów, przede wszystkim tradycyjnego sosu żurawinowego. Czarne porzeczki wykorzystywane są również w przemyśle herbacianym - z suszonych liści można przyrządzić pyszną i zdrową herbatę. Poza przemysłem spożywczym wykorzystywana jest także w przemyśle farmaceutycznym, gdzie z owoców i liści produkuje się różne preparaty poprawiające zdrowie i odporność.