Propyloparaben sodu
Inne nazwy: Sól sodowa estru propylowego kwasu 4-hydroksybenzoesowego, E 216, Propylparahydroksybenzoesan
Wynik szkodliwości: 4 (Lekko szkodliwa chemia)
Sól sodowa estru propylowego kwasu 4-hydroksybenzoesowego, w skrócie propyloparaben sodu, znana również jako E 216, należy do grupy konserwantów. Są one stosowane w przemyśle spożywczym w celu wydłużenia okresu przydatności do spożycia żywności i są szeroko stosowane w produkcji przemysłowej na całym świecie. Ze względu na swoje właściwości zapobiega rozwojowi bakterii, pleśni i drożdży, które mogłyby zepsuć żywność. Parahydroksybenzoesan propylu ma lekko gorzki smak i jest rozpuszczalny w wodzie, mini ta substancja jest powszechnie obecna w wielu produktach spożywczych, w których spodziewany jest dłuższy czas przechowywania.
W przemyśle spożywczym propyloparaben sodu jest często stosowany jako dodatek do produktów piekarniczych, lodów, niektórych rodzajów sera, suszonych ryb, owoców, warzyw lub kiełbas. Jednak najczęściej można go znaleźć w produktach kosmetycznych i farmaceutycznych. Ten środek konserwujący jest dodawany do różnych kremów kosmetycznych, szamponów, odżywek, żeli pod prysznic, olejków, mydeł, szminek i produktów higienicznych. W tych przypadkach stosuje się go ze względu na jego właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. W preparatach farmaceutycznych jest elementem, który pomaga zachować sterylność leków i wydłuża ich okres przydatności do spożycia. Jest również składnikiem niektórych pokarmów dla niemowląt, jednak zaleca się monitorowanie jego poziomu, szczególnie u osób wrażliwych, u których może wystąpić reakcja alergiczna.