Proso (Panicum miliaceum)
Inne nazwy: proso
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Proso, znane również jako proso, jest jednym z najstarszych zbóż uprawianych w historii ludzkości. Ta pochodząca z Azji roślina zbożowa jest najbardziej rozpowszechniona na stepach północnych Chin, Rosji i Mongolii. Ze względu na wysokie wymagania dotyczące światła słonecznego i temperatury, ale niskie wymagania dotyczące gleby i wilgoci, jest uważana za bardzo mało wymagającą uprawę. Proso jest bogate w minerały, witaminy, takie jak kwas foliowy, niacyna i tiamina, a także w błonnik.
Zastosowanie prosa jest bardzo zróżnicowane - w postaci całych ziaren jest często dodawane do zup i kasz, ale jest również wykorzystywane do produkcji mąki. Ma delikatną konsystencję i przyjemny brązowawy kolor, jest bezglutenowe i dlatego jest popularne wśród osób z celiakią i innymi nietolerancjami glutenu. Jest bardzo często wykorzystywane do produkcji zdrowych wypieków, makaronów, musli śniadaniowych i substytutów kawy. Proso jest również szeroko stosowane w zdrowej żywności, na przykład w postaci płatków dodawanych do jogurtów, musli i innych dań śniadaniowych. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika, proso jest popularnym składnikiem diety wegan i wegetarian.