facebook
Zamówienia złożone przed godziną 12:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN

Proso (Panicum miliaceum)

Inne nazwy: proso

Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)


Proso, znane również jako proso, jest jednym z najstarszych zbóż uprawianych w historii ludzkości. Ta pochodząca z Azji roślina zbożowa jest najbardziej rozpowszechniona na stepach północnych Chin, Rosji i Mongolii. Ze względu na wysokie wymagania dotyczące światła słonecznego i temperatury, ale niskie wymagania dotyczące gleby i wilgoci, jest uważana za bardzo mało wymagającą uprawę. Proso jest bogate w minerały, witaminy, takie jak kwas foliowy, niacyna i tiamina, a także w błonnik.

Zastosowanie prosa jest bardzo zróżnicowane - w postaci całych ziaren jest często dodawane do zup i kasz, ale jest również wykorzystywane do produkcji mąki. Ma delikatną konsystencję i przyjemny brązowawy kolor, jest bezglutenowe i dlatego jest popularne wśród osób z celiakią i innymi nietolerancjami glutenu. Jest bardzo często wykorzystywane do produkcji zdrowych wypieków, makaronów, musli śniadaniowych i substytutów kawy. Proso jest również szeroko stosowane w zdrowej żywności, na przykład w postaci płatków dodawanych do jogurtów, musli i innych dań śniadaniowych. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika, proso jest popularnym składnikiem diety wegan i wegetarian.

Proso (Panicum miliaceum) można znaleźć w następujących produktach

Peeling AHA o stopniowym uwalnianiu 50 ml
Peeling AHA o stopniowym uwalnianiu 50 ml
Szczegóły produktu
Granat regenerujący krem pod prysznic 200ml
Granat regenerujący krem pod prysznic 200ml
Szczegóły produktu
Krem na pieluszkowe zapalenie skóry 50 ml
Krem na pieluszkowe zapalenie skóry 50 ml
Szczegóły produktu
Kategoria Wyszukiwanie