Proteaza
Inne nazwy: Proteaza, peptydaza, proteinaza
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Proteaza, a także proteaza, peptydaza lub proteinaza, to rodzaj enzymu, który rozbija białka na mniejsze cząsteczki - peptydy lub aminokwasy. Jest to rodzaj hydrolazy, enzymu, który przeprowadza hydrolizę, tj. degradację w obecności wody. Białka są kluczowym budulcem żywych organizmów, a proteazy odgrywają istotną rolę w wielu procesach biologicznych, w tym w trawieniu, sygnalizacji komórkowej, wzroście i rozwoju komórek, odpowiedzi immunologicznej i wielu innych.
Proteazy znajdują zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu i produktach, które są obecne w naszym codziennym życiu. Na przykład w przemyśle spożywczym są one wykorzystywane w produkcji sera, gdzie wspomagają proces dojrzewania, lub w browarnictwie, gdzie pomagają rozkładać białka w zbożach na aminokwasy potrzebne do wzrostu drożdży. Odgrywają również ważną rolę w przemyśle detergentowym, gdzie są dodawane do proszków do prania ze względu na ich zdolność do rozkładania białek, a tym samym usuwania plam zawierających białka. Ponadto proteazy są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym w badaniach nad nowymi lekami, szczególnie w dziedzinie leczenia raka, gdzie podejmowane są wysiłki w celu wykorzystania ich zdolności do regulowania wzrostu i rozwoju komórek. Duży potencjał dostrzegany jest również w dziedzinie biotechnologii, gdzie proteazy mogą wspomagać proces recyklingu białek i produkcji bioetanolu.