Pueraria lobata
Inne nazwy: kuzu, kudzu
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Pueraria lobata, znana również jako kuzu lub kudzu, to roślina, która jest jedną z najbardziej wszechstronnych roślin leczniczych w Azji. Jest szczególnie popularna w Chinach i Japonii, gdzie jest stosowana od ponad dwóch tysięcy lat. Jej wartość tkwi w korzeniach, które są bardzo bogate w naturalne minerały i polisacharydy, zwłaszcza puerarynę. Substancja ta ma szereg korzystnych skutków dla organizmu ludzkiego, takich jak pomoc w regulacji ciśnienia krwi, promowanie elastyczności naczyń krwionośnych i działanie przeciwzapalne.
Kudzu jest stosowane w wielu dziedzinach. Jest częścią wielu preparatów leczniczych, w których wykorzystuje się jego pozytywny wpływ na krążenie krwi i układ odpornościowy. Wspomaga również elastyczność skóry, dzięki czemu jest popularnym składnikiem kosmetyków naturalnych. Ponadto korzenie kudzu są wykorzystywane do ekstrakcji skrobi, która jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. W Japonii skrobia kudzu jest tradycyjnie wykorzystywana na przykład w słodkiej zupie grzybowej lub jako środek zagęszczający w sosach i napojach. Innym zastosowaniem jest fermentacja kudzu w celu produkcji napojów alkoholowych, takich jak wino lub piwo. Kudzu jest zatem rośliną o wielu zastosowaniach, która zawiera wiele korzystnych substancji dla ludzkiego organizmu.