Quinoa
Inne nazwy: Chenopodium Quinoa, Merlin chilijski
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Quinoa, znana również jako Chenopodium Quinoa lub Chilean Merlin, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, obecnie uprawiana na całym świecie ze względu na swoje wyjątkowe wartości odżywcze. Na pierwszy rzut oka przypomina zboże, ale technicznie należy do grupy roślin strączkowych. Jej nasiona są bardzo bogate w białko, błonnik i są jednym z niewielu źródeł roślinnych, które zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy. Kolejną wielką zaletą jest to, że komosa ryżowa nie zawiera glutenu, co czyni ją idealnym wyborem dla osób cierpiących na celiakię.
Komosa ryżowa jest wykorzystywana do produkcji wielu produktów spożywczych. Najczęściej występuje w postaci całych nasion, które po ugotowaniu są używane jako dodatek lub jako część różnych potraw, od sałatek po dania z woka i słodkie potrawy. Może zastąpić na przykład ryż lub kaszę bulgur. Komosa ryżowa jest również przetwarzana na mąkę, która nadaje się do pieczenia i wyrobu makaronu, a także do wyrobu bezglutenowego chleba i innych wypieków. Ponadto komosa ryżowa jest wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, zwłaszcza w produkcji produktów do regeneracji skóry i pielęgnacji włosów. Jej ekstrakt wchodzi również w skład niektórych suplementów diety.