Rdestowiec ostrokończysty (Achoras calamus)
Inne nazwy: słodki korzeń, tatarak, słodka flaga, korzeń flagi, trawa flagi, trawa mirtu, korzeń mirtu, słodka trzcina, słodka trawa, słodki mirt, słodki korzeń, słodki pęd, changpu, 菖蒲, shoubu, vacha, changpo, vasambu, vayambu, bhutanashini, bojho, dlingo, achorou
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Rokitnik zwyczajny (Acorus calamus), znany również jako słodki korzeń, tatarak, słodka flaga, korzeń flagi, trawa mirtowa, korzeń mirtu, słodka trzcina, słodka trawa, słodki mirt, słodki korzeń, słodki pęd, changpu, 菖蒲, shoubu, vacha, changpo, vasambu, vayambu, bhutanashini, bojho, dlingo lub achora, to wieloletnia roślina o charakterystycznym aromatycznym zapachu, który emanuje głównie z jej liści i kłączy. Roślina ta, pochodząca z Azji, występuje obecnie niemal na całym świecie i jest uważana za naturalny środek owadobójczy. Znana jest jednak głównie ze swoich właściwości leczniczych. Od czasów starożytnych kłącza kruszyny pospolitej były wykorzystywane w medycynie ludowej ze względu na ich działanie przeciwzapalne, uspokajające i pobudzające.
Kozieradka jest również stosowana w wielu innych produktach. Jej kłącza są używane jako przyprawa w niektórych tradycyjnych azjatyckich przepisach, gdzie wyróżnia się słodko-pikantnym smakiem. Zapach kozieradki jest również często wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym. Roślina ta jest również wykorzystywana w produkcji pot-pourri i mydeł ze względu na swój silny i przyjemny zapach. Są one również wykorzystywane w produkcji leków ziołowych poprawiających pamięć i zdrowie mózgu. W Indiach rokitnik zwyczajny jest stosowany jako część medycyny ajurwedyjskiej. W starożytnym Egipcie imbir był używany do balsamowania. Obecnie roślina ta jest badana pod kątem potencjalnego działania przeciwnowotworowego. Jest nawet wykorzystywana w browarnictwie do produkcji specjalnych piw o wyjątkowym smaku. Ponieważ rokitnik zwyczajny ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, jest również składnikiem niektórych środków dezynfekujących.