Rhamnose
Inne nazwy: 6-deoksy-monohydrat l-mannozy, 6-deoksy-l-mannoza, izodulcytol, l-mannoza, monohydrat l-mannozy, monohydrat l-ramnozy, mannometyloza
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Ramnoza, znana również pod nazwami 6-deoksy-monohydrat l-mannozy, 6-deoksy-l-mannoza, izodulcytol, l-mannoza, monohydrat l-mannozy lub monohydrat l-ramnozy i mannometyloza, jest naturalnym monosacharydem stanowiącym ważny składnik wielu roślin, w tym trujących. Chociaż jest to stosunkowo rzadki cukier, występuje na przykład w niektórych jagodach, żołędziach dębu, burakach, herbacie ziołowej i owocach cytrusowych. Jest to biała krystaliczna substancja, nierozpuszczalna w wodzie, o lekko słodkim smaku.
Ramnoza wykorzystywana jest głównie w przemyśle kosmetycznym, gdzie odgrywa ważną rolę w opracowywaniu nowych produktów do pielęgnacji skóry. Wynika to z jej zdolności do stymulowania syntezy kolagenu i elastyny, nadając temu cukrowi znaczące działanie przeciwstarzeniowe. Ponadto ramnoza jest również stosowana w przemyśle spożywczym jako naturalny słodzik lub jako składnik preparatów dla niemowląt. Czasami jest również stosowana w lekach ze względu na swoje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zaawansowane badania sugerują również jej potencjalne zastosowanie w leczeniu raka.