Róża winogronowa (Rosa rubiginosa)
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Róża winogronowa, naukowo znana jako Rosa rubiginosa, to roślina, która jest również powszechnie określana jako palmitynian sacharozy. Roślina ta pochodzi z Europy i zachodniej Azji i jest odporna na mróz. Róża winogronowa jest bardzo popularna ze względu na jaskrawoczerwone, pachnące kwiaty, które są bogate w witaminy i przeciwutleniacze. Piękno i właściwości lecznicze tej róży są wykorzystywane w wielu gałęziach przemysłu, od kosmetyków po medycynę.
Palmitynian sacharozy, ekstrakt z winorośli róży, jest często stosowany w produktach kosmetycznych ze względu na swoje właściwości odżywcze i nawilżające. Jest składnikiem kremów, balsamów do ust, produktów do makijażu i produktów przeciwstarzeniowych. Składnik ten pomaga nawilżać, regenerować i odnawiać skórę, a także jest doskonałym źródłem witamin E i A, które stymulują produkcję kolagenu i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się. Olejek ten jest również często stosowany w aromaterapii ze względu na swój przyjemny, relaksujący zapach. W medycynie znany jest ze swoich właściwości leczniczych i przeciwzapalnych i jest stosowany w leczeniu różnych chorób skóry. Jest również składnikiem niektórych herbat i innych napojów leczniczych. W produkcji żywności palmitynian sacharozy jest stosowany jako słodzik. Jest zdrowszy niż cukier i tolerowany nawet przez diabetyków.