Rogownica (Ceratonia siliqua)
Inne nazwy: chleb świętojański, chleb świętojański
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Szarańczyn strąkowy to roślina drzewiasta pochodząca ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiany jest w całym basenie Morza Śródziemnego, ale także w Kalifornii, Brazylii, RPA i Australii. Osiąga wysokość do 15 metrów i jest znany ze swoich skórzastych, cienkich liści, a zwłaszcza ze swoich owoców - ciemnobrązowych strąków z jadalnymi nasionami w środku. Były one wykorzystywane od czasów starożytnych jako źródło pożywienia dla ludzi i zwierząt gospodarskich. Strąki mają przyjemnie słodki smak, przypominający czekoladę. Dlatego też roślina ta jest często stosowana jako zdrowy substytut czekolady, ponieważ nie zawiera kofeiny, ma niski indeks glikemiczny i jest bogata w wapń.
Nasiona chleba świętojańskiego mają szeroki zakres zastosowań w przemyśle spożywczym. Strąki są zbierane, gdy są jeszcze zielone, po czym są suszone, a nasiona są łuskane. Są one następnie przetwarzane na proszek chleba świętojańskiego. Proszek ten jest stosowany jako alternatywa dla proszku kakaowego w przemyśle cukierniczym do produkcji, na przykład, batonów czekoladowych, cukierków, herbatników, puddingów, a nawet lodów. Ze względu na słodki smak chleba świętojańskiego, produkty z niego wykonane mogą być wytwarzane z mniejszą ilością dodanego cukru. Kolejną zaletą jest to, że jest on również bezglutenowy, co doceniają osoby z celiakią, ale także osoby stosujące dietę surową i wegańską. W porównaniu do zwykłej czekolady, chleb świętojański ma wyższą zawartość białka oraz mniej tłuszczu i cukrów. Jest również stosowany w medycynie do zapobiegania osteoporozie ze względu na wysoką zawartość wapnia. Z chleba świętojańskiego wytwarza się także np. syropy lub zdrowe batony proteinowe.