Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhaimnoides)
Inne nazwy: Rokitnik zwyczajny
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Rokitnik zwyczajny, znany również jako rokitnik zwyczajny, to wieloletnia liściasta roślina drzewiasta, rosnąca głównie w Azji i Europie. Jego owoce wyglądem i smakiem przypominają małe pomarańcze. Rokitnik znany jest ze swoich właściwości leczniczych, w szczególności z wysokiej zawartości witaminy C, co najmniej siedem razy większej niż pomarańcza. Oprócz witaminy C zawiera również znaczne ilości witamin B, K i E, niezbędnych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy i innych ważnych składników odżywczych.
Rokitnik może być wykorzystywany w wielu formach i znajduje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu. Owoce są wykorzystywane do produkcji soków, syropów, dżemów, wina i likierów. Wytwarza się z nich również wysokiej jakości olej, który często wykorzystywany jest w kosmetyce ze względu na swoje właściwości regenerujące i nawilżające. Olej z rokitnika ma pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. W medycynie rokitnik stosowany jest do leczenia ran, oparzeń, wspomagania gojenia i naprawy tkanek. W przemyśle farmaceutycznym wykorzystywany jest do produkcji leków wspomagających odporność i ogólny stan zdrowia organizmu. Zwłaszcza w krajach azjatyckich rokitnik jest również używany do produkcji herbaty w celu wzmocnienia mechanizmów obronnych organizmu. Oprócz zastosowania wewnętrznego, jest on również stosowany w postaci maści, kremów i balsamów na oparzenia, egzemę i leczenie blizn.