Saccharomyces Cerevisiae
Inne nazwy: drożdże piwowarskie, drożdże piekarskie
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Saccharomyces Cerevisiae, powszechnie znane jako drożdże piwowarskie lub piekarnicze, to jednokomórkowe drożdże wykorzystywane w produkcji wielu tradycyjnych produktów spożywczych i napojów. Drożdże te są tak rozpowszechnione i cenne głównie ze względu na ich zdolność do fermentacji, która umożliwia przekształcanie cukrów w alkohol i dwutlenek węgla. Proces ten jest niezbędny w produkcji napojów alkoholowych, takich jak piwo, wino lub napoje spirytusowe. Dwutlenek węgla uwalniany podczas fermentacji powoduje rośnięcie ciasta, które jest wykorzystywane do pieczenia.
Jednak drożdże Saccharomyces Cerevisiae mają również inne zastosowania. Na przykład są one wykorzystywane w przemyśle spożywczym do produkcji ekstraktów drożdżowych, które są ważnym składnikiem wielu produktów spożywczych. Ich właściwości odżywcze i zdrowotne sprawiają, że są one również składnikiem niektórych suplementów diety. W biotechnologii są wykorzystywane do produkcji bioetanolu, a w genetyce są wykorzystywane jako organizm modelowy do badania procesów komórkowych. Inne produkty, w których można znaleźć te drożdże, obejmują sos sojowy, ser, jogurt, kefir i kiszoną kapustę. Saccharomyces Cerevisiae są zatem jednymi z najważniejszych i najbardziej rozpowszechnionych drożdży wykorzystywanych przez ludzi.