Sacharyna
Inne nazwy: Sacharyna sodowa, sacharyna, E954
Wynik szkodliwości: 3 (Nieszkodliwe substancje chemiczne)
Sacharyna to sztuczny słodzik, który jest nawet 300-500 razy słodszy od cukru. Została odkryta przez chemika Constantina Fahlberga w 1878 roku przez przypadek, gdy pracował nad pochodnymi węglowodorów. Sacharyna jest bezbarwnym ciałem stałym, rozpuszczalnym w wodzie, ma słodki smak z gorzką otoczką i jest stabilna termicznie. Sacharyna jest stosowana w żywności jako słodzik i jest oznaczona kodem E954. Jej inne nazwy to sacharyna sodowa lub sacharyna.
Sacharyna ma szeroki zakres zastosowań w różnych branżach, ale jest najczęściej stosowana w przemyśle spożywczym, głównie w produktach dietetycznych i dla diabetyków - można ją znaleźć w napojach dietetycznych, gumach do żucia, dżemach, deserach, kawie rozpuszczalnej, herbacie, czekoladach dla diabetyków i cukierkach. Poza przemysłem spożywczym, sacharyna wykorzystywana jest również w kosmetyce, w szczególności jako składnik past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej, gdzie służy nie tylko jako substancja słodząca, ale również jako środek hamujący rozwój bakterii odpowiedzialnych za próchnicę zębów. Sacharyna jest również składnikiem niektórych leków przeznaczonych dla dzieci, gdzie osładza gorzki smak leków.