Satureia montana (Satureia montana)
Inne nazwy: Clinopodium montanum, Micromeria Montana, Saturiastrum montanum, Thymus montanus, cząber zimowy
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Szałwia górska, znana również jako Clinopodium montanum, Micromeria Montana, Saturiastrum montanum, Thymus montanus lub Winter savory, to półkrzew z rodziny głuszcowatych, pochodzący z południowej Europy. Zioło to jest popularne ze względu na swój charakterystyczny, lekko pikantny i pieprzny aromat i smak. Jego aromat jest niezwykle podobny do dobrego tymianku, ale jest bardziej intensywny i ostry. Liście szałwii górskiej są wąskie, sztywne, ciemnozielone i skórzaste. Kwitnie od lipca do września, a jej kwiaty są małe, różowe lub białe.
Szałwia górska jest stosowana w szerokiej gamie produktów spożywczych. Jest niezbędnym składnikiem francuskiej mieszanki ziół "Herbes de Provence", która jest stosowana w marynatach, sosach i pieczonych mięsach. Dodawany jest również do serów, zup, gulaszu, sałatek warzywnych i nadaje się do przyprawiania wołowiny. Może być również stosowany w produkcji likierów i olejków aromatycznych. Jest stosowany w medycynie ludowej ze względu na swoje właściwości antybakteryjne, antyseptyczne i trawienne. Jest to również jedno z niewielu ziół, które zachowuje swój pełny smak nawet podczas długiego przechowywania lub gotowania. Ze względu na swoje właściwości poprawiające trawienie, często wchodzi w skład mieszanek przyprawowych do tłustych i ciężkostrawnych potraw.