Seler naciowy (Apium graveolens)
Inne nazwy: seler, seler naciowy, seler, mirra, oset bagienny, apich, szczęśliwa roślina, seler, seler naciowy, selery, seler naciowy
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Seler naciowy, znany również pod nazwami seler naciowy, seler naciowy, seler naciowy, seler naciowy, seler naciowy, seler naciowy, seler naciowy, seler naciowy lub seler naciowy, to dwuletnie zioło z rodziny selerowatych. Seler jest popularny w wielu kuchniach na całym świecie ze względu na swój charakterystyczny aromat i smak. Pochodzi z regionu śródziemnomorskiego, ale obecnie jest uprawiany niemal wszędzie. Oprócz tego, że jest przyjemną przyprawą, ma dużą wartość odżywczą - zawiera na przykład dużo witaminy K, ale także witaminy C, B6 i inne.
Produkty, na które przetwarzany jest seler, są bardzo różnorodne. Prawie wszystkie części rośliny są wykorzystywane w kuchni, od korzenia po liście. Świeże pędy i liście selera dodaje się do sałatek, zup, sosów i innych potraw. Korzeń (bulwa) jest używany do przygotowania zupy selerowej, tzw. kremu z selera, ale także jako składnik sałatek, na grillu lub jako dodatek. Seler jest również częścią słynnej francuskiej mieszanki warzywnej zwanej mirepoix (wraz z marchewką i cebulą), która jest podstawą wielu sosów i zup. Suszone nasiona selera są wykorzystywane do produkcji przyprawy do selera, która jest używana między innymi w pikantnych i słodkich potrawach. Nasiona selera są również przetwarzane na sok z selera, który jest popularny w kuracjach detoksykacyjnych.