Shiitake (Lentines edodes)
Inne nazwy: grzyb jadalny, shii-take, shiitake, grzyb dębowy, grzyb dębowy, grzyb dębowy, chiński grzyb czarny, grzyb leśny, hua gu, qua gu
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Shiitake (Lentinus edodes), znany również jako grzyb jadalny, shii-take, shiitake, grzyb dębowy, grzyb dębowy, grzyb dębowy, chiński czarny grzyb, grzyb leśny, hua gu lub qua gu, to grzyb łodygowy pochodzący z Azji, gdzie był szeroko uprawiany i spożywany od tysiącleci. Obecnie jest również uprawiany w dużych ilościach w Europie i Ameryce Północnej. Shiitake jest bardzo popularny ze względu na swój specyficzny smak i aromat, ale także właściwości lecznicze. W rzeczywistości zawiera szereg witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które przyczyniają się do wzmocnienia układu odpornościowego, a także przyczyniają się do zapobiegania niektórym rodzajom raka.
Grzyby shiitake są stosowane w szerokiej gamie produktów. Oczywiście są one wykorzystywane w gastronomii, gdzie są częścią wielu tradycyjnych potraw azjatyckich, ale także w nowoczesnych kreacjach kulinarnych na całym świecie. Są doskonałym składnikiem zup, sosów, mieszanek warzywnych, grzybowych ragout, a nawet sushi. Dzięki swojemu charakterystycznemu aromatowi i konsystencji są również popularnym substytutem mięsa w przepisach wegetariańskich i wegańskich. Ponadto grzyby shiitake są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do produkcji suszonych grzybów, przypraw grzybowych lub zup instant. Ponadto są one również wykorzystywane do produkcji suplementów diety i leków i są stosowane w medycynie chińskiej od wieków. W branży wellness i kosmetycznej grzyby shiitake można znaleźć w szerokiej gamie produktów, takich jak maseczki do twarzy, serum i kremy, ponieważ mają one również działanie odmładzające i regenerujące skórę.