Sida veronicaefolia (serdecznik pospolity)
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Serdecznik pospolity, czyli Sida veronicaefolia, to gatunek rośliny, który charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Witamina ta jest absolutnie niezbędna dla ludzkiego organizmu do prawidłowego funkcjonowania komórek, a dla kobiet w ciąży jest wręcz niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu. Liście serdecznika są szczególnie bogate w tę witaminę, dzięki czemu roślina ta jest szeroko wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym do produkcji suplementów diety.
Witamina B9, czyli folian, jest również szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Ponieważ jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, może być dodawana do szerokiej gamy napojów lub żywności bez żadnych problemów. Jednym z nowszych zastosowań jest na przykład dodawanie tej witaminy do chleba lub makaronu, które są w ten sposób wzbogacane o tę istotną substancję. Ponadto folian jest dodawany do niektórych rodzajów produktów mlecznych i pieczywa, służąc jako ważne źródło witaminy B9 dla osób, które mają problemy z jej naturalnym spożyciem. Ostatnio zaczęto ją również dodawać do niektórych rodzajów żywności dla niemowląt, aby zapewnić dzieciom dostarczanie tej ważnej pod względem odżywczym witaminy od najmłodszych lat.