Skrobia
Inne nazwy: amylum, skrobia
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Skrobia, znana również jako amylum lub skrobia, jest substancją biologiczną tworzoną przez rośliny jako substancja magazynująca energię. Ta substancja magazynująca składa się z glukozy i znajduje się głównie w nasionach i kłączach roślin, takich jak zboża, ziemniaki, ryż, kukurydza lub pszenica.
Z ekonomicznego punktu widzenia skrobia jest jednym z najważniejszych surowców wykorzystywanych w wielu gałęziach przemysłu. Na przykład w przemyśle spożywczym jest stosowana jako środek zagęszczający w zupach, sosach, puddingach i dżemach, ale także jako składnik produktów piekarniczych i cukierniczych. Skrobia jest również wykorzystywana w przemyśle tekstylnym do przetwarzania włókien. Można ją również znaleźć w przemyśle farmaceutycznym, gdzie jest stosowana jako spoiwo w tabletkach. W przemyśle kosmetycznym skrobia wykorzystywana jest na przykład jako środek poprawiający konsystencję różnych kremów. Stosuje się ją również w przemyśle papierniczym i w biotworzywach. Skrobia jest również szeroko stosowana w biotechnologii, gdzie służy jako źródło glukozy do produkcji etanolu, który jest wykorzystywany jako biopaliwo.