Skrobia kukurydziana
Inne nazwy: Skrobia kukurydziana, Amylum maydis, Zea mays, Zea mays skrobia
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Skrobia kukurydziana, znana również jako Corn starch, Amylum maydis, Zea mays lub Zea mays starch, jest białą, bezkształtną substancją w proszku, która jest ekstrahowana z jądra kukurydzy. Skrobia ta jest wytwarzana w procesie mielenia i mycia ziaren kukurydzy, a następnie ich suszenia. Rezultatem jest bezwonny proszek, który ma niezwykle szeroki zakres zastosowań, szczególnie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, ale także w przemyśle kosmetycznym i papierniczym.
W przemyśle spożywczym skrobia kukurydziana stosowana jest jako środek zagęszczający w sosach, zupach i deserach, tj. produktach, w których konieczne jest uzyskanie pożądanej konsystencji. Jest również często składnikiem wypieków i jest dodawana do niektórych wypieków w celu uzyskania lekkości i objętości. Jest również stosowana jako wypełniacz w wyrobach cukierniczych. W przemyśle farmaceutycznym skrobia ta jest ważnym składnikiem proszków, tabletek i kapsułek, a w kosmetyce jest składnikiem pudrów, szminek w proszku i innych produktów kosmetycznych. W przemyśle papierniczym skrobia kukurydziana jest wykorzystywana do produkcji tektury i papieru. Jest popularna ze względu na neutralny zapach i smak, a także właściwości przetwórcze.