Sól himalajska
Inne nazwy: Sól himalajska
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Sól himalajska, znana również jako sól różowa, to rodzaj soli mineralnej wydobywanej w górzystym regionie Pakistanu w pobliżu Himalajów. Jej krystaliczna struktura jest nie tylko estetycznie piękna, ale także czyni ją wyjątkowym i pożądanym surowcem. Swój charakterystyczny różowy odcień zawdzięcza żelazu i innym minerałom oraz pierwiastkom śladowym, które wchodzą w jej skład. W sumie sól wysokomalajska zawiera ponad 80 pierwiastków mineralnych.
Sól himalajska znajduje zastosowanie w szerokiej gamie produktów. Można ją znaleźć nie tylko w przemyśle spożywczym jako luksusową przyprawę lub przybór do prezentacji (sól do soli), ale także w kosmetyce. Wchodzi w skład różnych peelingów, maseczek i soli do kąpieli, gdzie jej skład ma działanie detoksykujące i regenerujące. W ostatnich latach zyskała również popularność w postaci lamp solnych i innych akcesoriów dekoracyjnych mających na celu wprowadzenie pozytywnej energii do wnętrza. Innym zastosowaniem soli himalajskiej jest haloterapia, czyli leczenie solą, gdzie wykorzystuje się jej właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Sól himalajska stała się więc wyjątkowym surowcem, który wykorzystywany jest nie tylko do aromatyzowania potraw, ale także do promowania zdrowia i dobrego samopoczucia.