Subtylizyny
Inne nazwy: Subtilisin Carlsberg, Subtilisin A, Subtilopeptidase A, Subtilisin BPN, Subtilisin B, Subtilopeptidase B, Subtilopeptidase C, Subtilisin E, Subtilisin 309, Subtilisin 147
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Subtilizyny to szeroka grupa proteaz produkowanych i wydzielanych przez bakterie z rodzaju Bacillus. Służą one do rozkładania białek na prostsze związki - aminokwasy lub polipeptydy. Po raz pierwszy odkryta w latach 40. XX wieku, subtilizyna Carlsberg została nazwana na cześć miejsca jej odkrycia - laboratoriów browaru Carlsberg w Danii. Inne przykłady subtilizyn to subtilizyny A, B, BPN, 147, 309, E oraz subtilopeptydazy A, B i C.
Subtylizyny znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu. Są one częścią biologicznie aktywnych preparatów dodawanych do proszków do prania, gdzie ich aktywność enzymatyczna umożliwia usuwanie plam białkowych. W przemyśle spożywczym są wykorzystywane do poprawy jakości żywności, takiej jak mleko, mięso i chleb. W biotechnologii subtilizyny są również wykorzystywane do produkcji aminokwasów lub jako biokatalizatory w syntezie peptydów. Ze względu na ich zdolność do rozszczepiania białek, subtilizyny są również stosowane w medycynie, na przykład w diagnostyce niektórych chorób lub w opracowywaniu nowych leków. Subtylizyna 147 jest następnie wykorzystywana w produkcji bioetanolu. Subtylizyny są zatem jedną z najważniejszych grup enzymów przemysłowych. Ich szerokie zastosowanie jest możliwe dzięki odporności na wysokie temperatury, kwasy i zasady.