Syrop ryżowy
Inne nazwy: Syrop ryżowy
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Syrop ryżowy, znany również pod angielską nazwą Rice syrup, to słodzik wytwarzany w procesie fermentacji ryżu. Proces ten przekształca skrobię zawartą w ryżu w cukry. Syrop ryżowy ma bardzo specyficzny słodki smak. Jest to również dobra alternatywa dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu, ponieważ ryż nie zawiera glutenu.
Jego zastosowanie w przemyśle spożywczym jest dość szerokie. Zazwyczaj syrop ryżowy dodawany jest do żywności jako substancja słodząca. Można go znaleźć na przykład w wyrobach cukierniczych i czekoladzie, sokach i napojach owocowych, lodach, herbatnikach, ciastach, batonach musli, dżemach i marmoladach. Syrop ryżowy jest również popularny w różnych dietach, ponieważ zawarte w nim cukry są wolniej uwalniane w organizmie, co poprawia spożycie energii i zmniejsza uczucie głodu.