Szczypiorek przybrzeżny (Allium schoenoprasum)
Inne nazwy: szczypiorek, szczypiorek, szczypiorek
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Szczypiorek nadmorski (Allium schoenoprasum) to jedno z ulubionych ziół stosowanych w wielu kuchniach na całym świecie, znane również pod innymi nazwami, takimi jak szczypiorek, szczypiorek lub szczypiorek. Roślina ta pochodzi z Europy i Azji, ale obecnie jest uprawiana w różnych miejscach na całym świecie. Ma łagodny cebulowo-czosnkowy aromat, który dobrze komponuje się z wieloma potrawami.
Szczypiorek jest używany głównie w postaci świeżej w wielu rodzajach potraw i napojów. Jest niezbędnym składnikiem francuskiego masła ziołowego i różnych dipów. Zioło to jest również popularne w cukiernictwie, gdzie jest używane do dekoracji ciast, a nawet jako składnik niektórych pikantnych ciast. Innym popularnym zastosowaniem szczypiorku jest dodatek do sałatek lub kanapek. W ostatnich latach szczypiorek coraz częściej pojawia się również w napojach, na przykład w koktajlach, gdzie dodaje subtelnego smaku cebuli i czosnku. Szczypiorek wykorzystywany jest również w kosmetyce, w szczególności w balsamach i kremach, gdzie pełni funkcję regeneracyjną i przeciwzapalną.