Szparagi racemosus (Asparagus racemosus)
Inne nazwy: shatavari, shatavari, satavar, shatamull, shituli, vrishya
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Szparag winogronowy, znany również pod indyjskimi nazwami shatavari, shatavari, satavar, shatamull, shituli, vrishya, jest uważany za jeden z najważniejszych leków ziołowych w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej ze względu na swoje właściwości lecznicze. Ta wieloletnia roślina, która dorasta do dwóch metrów wysokości, pochodzi z Azji Południowej i Wschodniej, w szczególności z Indii, Sri Lanki i Nepalu, ale obecnie jest uprawiana na całym świecie.
Szparag winogronowy jest stosowany nie tylko w medycynie, ale także w kosmetyce i suplementach diety. Korzenie tej rośliny są podstawowym surowcem do produkcji różnych produktów i są źródłem wielu ważnych substancji biologicznie czynnych, takich jak saponiny steroidowe, flawonoidy, fitoestrogeny i polisacharydy. Substancje te mają szereg korzystnych skutków dla ludzkiego organizmu. W medycynie ajurwedyjskiej shatavari stosuje się głównie jako tonik dla żeńskich narządów rozrodczych, ale także w celu wzmocnienia układu odpornościowego lub poprawy trawienia. W kosmetyce stosuje się go ze względu na jego nawilżające i regenerujące działanie na skórę i włosy. Oprócz tych produktów, szparagi winogronowe są również wykorzystywane do produkcji herbaty, która ma silne działanie odświeżające i tonizujące oraz promuje ogólny stan zdrowia i witalność organizmu.