Tarnina pospolita (Prunus spinosa)
Inne nazwy: tarnina, tarnina, tarnina, ciernie, cierń, malwa, śliwka tarnina
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Tarnina pospolita, znana również jako śliwa tarnina, śliwa ciernista, tarnina, cierń, malwa lub tarnina, to krzew liściasty lub małe drzewo dorastające do wysokości około 2 do 3 metrów. Znana jest z gęsto porośniętych gałęzi, które są ostro i cierniście zakończone. Występuje prawie w całej Europie i rozciąga się aż do zachodniej Azji. W Czechach tarnina pospolita jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych gatunków tarniny. Jej małe, ciemnoczerwone do purpurowych owoce nazywane są tarniną. Mają one charakterystyczny gorzki smak i są bogate w witaminę C.
Owoce tarniny są wykorzystywane głównie w gastronomii, gdzie są używane do wytwarzania różnych produktów, takich jak syrop z tarniny, dżem z tarniny, likier z tarniny, miód z tarniny i ocet z tarniny. Ze względu na swój cierpki smak, owoce tarniny są również wykorzystywane do produkcji niektórych rodzajów wina. Ponadto owoce tarniny są stosowane w medycynie ludowej ze względu na wysoką zawartość witaminy C, na przykład w leczeniu biegunki lub przeziębienia. Tarnina jest również bardzo popularna wśród ogrodników, którzy uprawiają ją jako roślinę ozdobną lub żywopłot. Szczególną kategorią są winiarze, którzy wykorzystują tarninę do produkcji specjalnego wina z tarniny.