Tlenek magnezu
Inne nazwy: Tlenek magnezu, CI 77711, E530
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Tlenek magnezu, znany również jako tlenek magnezu, CI 77711 lub E530, jest substancją nieorganiczną, która w czystej postaci tworzy biały krystaliczny proszek. Jest to prosty związek występujący w przyrodzie w postaci minerału peryklazy. Powstaje w wyniku reakcji chemicznej między magnezem i tlenem. Rozpuszcza się w wodzie, ale nie jest bardzo rozpuszczalny. Tlenek magnezu ma bardzo szeroki zakres zastosowań. Wynika to z jego właściwości, takich jak wysoka temperatura topnienia i odporność na korozję.
Tlenek magnezu znajduje zastosowanie głównie w medycynie i przemyśle spożywczym. W medycynie jest często stosowany jako suplement diety dla osób cierpiących na niedobór magnezu w organizmie. Jest również stosowany jako środek neutralizujący kwas żołądkowy, a tym samym jako lekarstwo na zgagę. W przemyśle spożywczym tlenek ten jest stosowany jako dodatek przeciwzbrylający, regulator kwasowości lub stabilizator. Jako dodatek jest dodawany do różnych produktów, takich jak wypieki, sery, lody i napoje pod oznaczeniem E530. Jego inne zastosowanie to kosmetyki, gdzie jest dodawany do różnych kremów, pudrów i makijażu. Jest również stosowany w produkcji ceramiki, szkła, cementu i niektórych tworzyw sztucznych. Jest to materiał, który charakteryzuje się wszechstronnością i szerokim zakresem zastosowań.