Tomel japoński (Diospyros kaki)
Inne nazwy: hurmi kaki, kaki churma, persymona japońska, owoc Sharon, mango koreańskie, jabłko miodowe, śliwka chińska, shitse
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Oset japoński (Diospyros kaki) to drzewo liściaste, które osiąga wysokość do 15 metrów i pochodzi z Chin. Znany jest pod wieloma nazwami, takimi jak hurmi kaki, kaki churma, japońska persymona, owoc Sharon, koreańskie mango, miodowe jabłko, chińska śliwka i shitse. Jego główną cechą wyróżniającą jest owoc. Owoce japońskiego tomelu są bardzo popularne w wielu kuchniach na całym świecie. Jego miąższ jest słodki, delikatnie aromatyczny i czasami przypomina w konsystencji miód, który jest lekko płynny. Owoc ten jest bogaty w witaminy A i C, potas, mangan i błonnik, które są cenne pod względem odżywczym i przyczyniają się do ogólnego stanu zdrowia.
Tomel japoński jest stosowany w wielu produktach. Jego owoce są często spożywane na świeżo, ale są również często suszone, dżemowane, kompotowane, używane do pieczenia nadzień lub przetwarzane na różne napoje, w tym wino i likiery. Smażone lub grillowane kawałki tomelu są również popularne w wielu kuchniach, gdzie służą jako słodki dodatek do dań głównych. Niedojrzały owoc może być nieco gorzki w smaku, ale dojrzały staje się słodki, prawie jak miód. Z drugiej strony, skórka japońskiego tomelo może być również używana. W szczególności wykorzystuje się ją do produkcji tkanin i lin.