Tripalmitynian propano-1,2,3-triylu
Inne nazwy: Tripalmityna, tripalmitynian glicerolu, tripalmitoiloglicerol, tripalmitynian glicerolu, kwas heksadekanowy, ester 1,2,3-propanotriylowy, triheksadekanian glicerolu, ester triglicerynowy kwasu palmitynowego, 1,2,3-tris-heksadekanoyloxy-propan, triheksadek
Wynik szkodliwości: 4 (Lekko szkodliwa chemia)
Tripalmitynian propano-1,2,3-triylu, znany również pod nazwami Tripalmitin, Glycerol tripalmitate, Tripalmitoylglycerol, Glyceryl tripalmitate, Hexadecanoic acid, 1,2,3-propanetriyl ester, Triheksadekanian glicerolu, ester trójgliceryny kwasu palmitynowego, 1,2,3-tris-heksadekanoilopropan lub triheksadekanoina to ester tłuszczowy, który jest jednym z głównych składników niektórych tłuszczów i olejów. Ta substancja chemiczna składa się z glicerolu i trzech cząsteczek kwasu palmitynowego i dlatego jest klasyfikowana jako trójgliceryd.
W jakich produktach stosowany jest propano-1,2,3-trójgliceryd? Jest to jeden z naturalnych składników niektórych tłuszczów i olejów roślinnych i zwierzęcych, w tym oleju palmowego, oleju kokosowego, masła, smalcu i tłuszczu wołowego. Wysoko oczyszczony tripalmitynian propano-1,2,3-triylu jest również głównym składnikiem niektórych margaryn i innych produktów spożywczych. Jest również stosowany w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym jako składnik mydeł, kremów i niektórych farmaceutyków. Tripalmityna może być również składnikiem niektórych bioplastików i biopaliw ze względu na jej zdolność do polimeryzacji.