Tristearynian sorbitanu
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Tristearynian sorbitanu, znany również jako uwodorniony olej rycynowy PEG-45, to substancja chemiczna stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Substancja ta jest powszechnie stosowana jako emulgator, co oznacza, że stabilizuje mieszaniny, które w przeciwnym razie rozdzieliłyby się na dwie lub więcej faz. Tristearynian sorbitanu to produkt otrzymywany w reakcji sorbitolu z kwasem stearynowym, dwoma naturalnymi związkami występującymi w roślinach. To właśnie ze względu na swoje właściwości tristearynian sorbitanu jest popularnym składnikiem wielu produktów spożywczych.
Tristearynian sorbitanu jest szeroko stosowany w wielu produktach. W przemyśle spożywczym substancja ta jest często stosowana jako stabilizator w fabrycznie produkowanej żywności, takiej jak czekolada, wypieki, półprodukty do pieczenia lub niektóre rodzaje lodów. W przemyśle kosmetycznym, ze względu na swoje właściwości, stosowany jest głównie jako emulgator w produktach takich jak pielęgnacja skóry, makijaż, kremy, balsamy czy szampony. Innym zastosowaniem jest przemysł farmaceutyczny, gdzie jest stosowany jako składnik nawilżający w tabletkach i innych postaciach dawkowania. Oprócz zapewnienia długotrwałej stabilności związku, pomaga również poprawić wchłanianie składników aktywnych. Chociaż jest to stosunkowo bezpieczny składnik, osoby z alergią na olej rycynowy lub sorbitol powinny unikać kosmetyków lub żywności zawierającej tristearynian sorbitanu.