Tymianek pospolity (Thymus vulgaris)
Inne nazwy: rumianek, rumianek, rumianek, rumianek, melisa, rumianek rzymski, tymianek, tymianek, tymianek
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Tymianek, znany również pod nazwami matricaria dymiana, valerian, damask lub thyme scented, jest tradycyjnym i popularnym rodzajem przyprawy stosowanej w gastronomii na całym świecie. Łacińska nazwa Thymus vulgaris odnosi się do jego szerokiego zastosowania w kuchni, a także w medycynie. Zioło to można uprawiać w domu w doniczce lub w ogrodzie jako część ogródka ziołowego. Tymianek ma przyjemny aromat, który jest silniejszy i ostrzejszy niż w przypadku większości innych aromatycznych ziół. Jego charakterystyczny aromat i smak nie są tracone nawet podczas długiego gotowania, co czyni go nieocenionym w przygotowywaniu potraw wymagających dłuższego czasu gotowania.
Tymianek znajduje zastosowanie w niezliczonej ilości produktów. Używany jest głównie jako przyprawa w zastosowaniach kulinarnych. Jego mocny, a zarazem przyjemny smak i aromat wzbogaca potrawy takie jak zupy, gulasze, marynaty czy makarony. Bardzo dobrze komponuje się z pomidorami, cebulą lub czosnkiem. Jest również często stosowany w połączeniu z innymi ziołami w różnych mieszankach przypraw, takich jak zioła prowansalskie. W medycynie tymianek jest stosowany ze względu na swoje właściwości antyseptyczne, na przykład w syropach na kaszel. Olejek tymiankowy jest stosowany w wielu produktach kosmetycznych i farmaceutycznych, takich jak kremy, maści, szampony, płyny do płukania ust, pasty do zębów i olejki aromaterapeutyczne.