Węglan potasu
Inne nazwy: Węglan potasu, węglan kalii, potaż, E501
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Węglan potasu, znany również jako Kaliumcarbonate, Potash lub E501, jest białą krystaliczną substancją szeroko stosowaną w przemyśle i żywności. Występuje naturalnie w minerale sylwinit i rozpuszcza się w wodzie mórz i dużych jezior. Jest on jednak bardzo często produkowany przemysłowo, w szczególności poprzez elektrolizę soli potasowych. W przemyśle spożywczym jest stosowany jako regulator kwasowości, ale jego zastosowania są bardzo szerokie i obejmują produkcję szkła, mydła i procesy fotograficzne.
Ze względu na swoje unikalne właściwości węglan potasu jest niezbędnym składnikiem niektórych produktów spożywczych i produktów, których używamy na co dzień. Na przykład w przemyśle spożywczym E501 jest stosowany głównie jako regulator kwasowości w wielu produktach o dłuższym okresie przydatności do spożycia, takich jak różne zupy, sosy, lody, ciastka, napoje, sery, a czasem nawet w chlebie. Regulacja kwasowości pomaga utrzymać funkcjonalność bakterii potrzebnych do procesu fermentacji, jednocześnie wydłużając okres przydatności do spożycia żywności. Ponadto węglan potasu jest niezbędny w produkcji szkła i ceramiki, gdzie działa jako środek utrwalający. W kosmetyce znajduje zastosowanie w mydłach, gdzie pomaga dłużej zachować ich kształt i zwiększa zdolność myjącą mydła.