Wanilina
Inne nazwy: Vanillin, Vanillinum
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Wanilina, znana również jako Vanillinum, jest substancją organiczną o charakterystycznym zapachu wanilii. Jest to główny składnik odpowiedzialny za charakterystyczny zapach i smak wanilii. Ten biały krystaliczny proszek o temperaturze topnienia 81-83 stopni Celsjusza jest chemicznie aldehydem. Jego wzór chemiczny to C8H8O3 i jest klasyfikowany jako aldehyd aromatyczny. Wanilina jest dobrze rozpuszczalna w alkoholu, ale trudno rozpuszcza się w wodzie.
Wanilina jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym, głównie w przemyśle cukierniczym i piekarniczym do aromatyzowania różnego rodzaju ciast, ciastek, wyrobów cukierniczych, czekolady, ale także do produkcji różnych deserów, lodów, jogurtów i innych produktów mlecznych. Wanilina jest również dodawana do niektórych napojów, takich jak kawa, koktajle, likiery i inne napoje alkoholowe w celu poprawy ich smaku. W przemyśle perfumeryjnym wykorzystywana jest do nadawania zapachu perfumom i różnym produktom kosmetycznym. Oprócz przemysłu spożywczego i kosmetycznego, wanilina jest również stosowana w przemyśle farmaceutycznym w niektórych rodzajach leków i w medycynie weterynaryjnej. Szeroki zakres zastosowań tego aldehydu świadczy o jego wszechstronnych właściwościach i popularności.