Wiśnia (Prunus cerasus)
Inne nazwy: Cierpka wiśnia
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Wiśnia, znana również jako wiśnia, to gatunek drzewa z rodziny różowatych. Jest to drzewo osiągające wysokość od 4 do 10 metrów. Jego liście są eliptyczne do odwrotnie jajowatych, ząbkowane na krawędziach. Wiosną, przed wypuszczeniem liści, kwitnie białymi kwiatami w gronach. Owocem jest mały kulisty pestkowiec, który w zależności od odmiany może być słodki lub kwaśny. Owoce są bardzo popularne ze względu na swój specyficzny profil smakowy i wartości odżywcze.
Wiśnia jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Dojrzałe wiśnie są spożywane na świeżo, ale są również wykorzystywane do produkcji kompotów, dżemów, marmolad, konfitur i innych rodzajów przetworów wiśniowych. Bardzo popularne są również soki i syropy wiśniowe. Odmiany kwaśne są często używane w piekarnictwie i cukiernictwie, gdzie są dodawane do różnych tart, ciast i innych słodkich potraw. Wiśnie są również wykorzystywane do produkcji niektórych rodzajów napojów alkoholowych, zwłaszcza wina i likierów. W medycynie wiśnie są wykorzystywane do produkcji różnych syropów i herbat, które mają korzystny wpływ na ludzki organizm.