Wiciokrzew japoński (Lonicera japonica)
Inne nazwy: Caprifolium chinense, Caprifolium japonicum
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Wiciokrzew japoński (Lonicera japonica) to roślina pnąca pochodząca z Azji Wschodniej, która jest obecnie uprawiana w różnych częściach świata ze względu na swoje właściwości ozdobne i lecznicze. Roślina, której inne nazwy to Caprifolium chinense lub Caprifolium japonicum, charakteryzuje się rurkowatymi kwiatami o białym, później żółtym kolorze i silnym, przyjemnym zapachu. Liście wiciokrzewu są naprzemianległe, jajowate, zaostrzone na wierzchołku i sercowate u podstawy. Owocem jest czerwona, prawie kulista jagoda.
Wiciokrzew japoński jest bardzo ceniony w medycynie, kosmetyce i gastronomii. W medycynie wykorzystywany jest głównie ze względu na swoje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Z wyciągu z rośliny wytwarza się syropy i herbatki, które pomagają w leczeniu przeziębień, kaszlu i grypy. W kosmetyce wiciokrzew japoński wykorzystywany jest ze względu na swoje lecznicze działanie na skórę. Można go znaleźć w różnych kremach do skóry, tonikach, ale także w balsamach do ust. W gastronomii kwiaty wiciokrzewu wykorzystywane są do produkcji aromatycznego syropu, który ze względu na swój charakterystyczny słodki aromat znajduje szerokie zastosowanie w produkcji napojów i słodkich potraw. Z kwiatów wytwarza się również miód, który znany jest ze swojego specyficznego smaku.