Witamina B12
Inne nazwy: Cyjanokobalamina, cyjanokobalamina, kobalamina
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Witamina B12, znana również jako cyjanokobalamina, cyjanokobalamina lub kobalamina, jest ważna dla ludzkiego organizmu, przede wszystkim bierze udział w tworzeniu krwi i rozkładzie aminokwasów w organizmie. Jest niezbędna dla zdrowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego. Przyczynia się również do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i pomaga wyeliminować zmęczenie i wyczerpanie. Jego niedobór w organizmie może prowadzić do anemii, wahań nastroju i depresji, a w skrajnych przypadkach może powodować trwałe uszkodzenie mózgu i układu nerwowego.
Cyjanokobalamina lub również cyjanokobalamina występuje naturalnie głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, których najbogatszymi źródłami są wątroba, nerki, mięso, jaja, mleko i produkty mleczne. Mikroorganizmy w przewodzie pokarmowym przeżuwaczy są w stanie syntetyzować witaminę B12, a zatem substancje te są bogate w tę witaminę. Chociaż witamina B12 jest rozpuszczalna w wodzie, może utrzymywać się w organizmie nawet przez kilka lat. Alternatywą dla wegan i wegetarian, którzy nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego, jest żywność wzbogacona witaminą B12 lub suplementy. Witamina B12 jest również dodawana do niektórych zbóż, alternatyw dla mleka orzechowego i sojowego oraz niektórych rodzajów margaryny.